Biskvitinis medaus tortas

DSC_0062

Pirmasis mano įrašas, todėl visai logiška, jog reikia pradėti nuo torto. Tai mažytė šventė man –  pagaliau pradėti rašyti apie tai, ką mėgstu – maistą.

Šis medaus tortas man pats skaniausias. Bandžiau kepti ne biskvitinį, o su lakštais, tačiau jis man pasirodė ne toks, netikras. Trūko to neprarasto prieskonių kvapo, švelniai persipinančio su švelnia rūgštele.

Ilgai ieškojau tobulo biskvito, kuris tiktų ir primintų man tikrą, naminį kepinį. Galiausiai tokį atradau “Širšių lizde” (http://shirshiulizdas.blogspot.lt/2012/04/biskvitinis-medaus-tortas.html).

Išbandžiau ir pasiūlytą kremą, tačiau kitą kartą nusprendžiau pabandyti paprastesnį, pigesnį variantą, kuris pasirodė dar ir gardesnis. Taigi, dalinuosi tobulo biskvitinio medaus torto receptu.

Ingredientai 

18 cm apvaliai kepimo formai (jei norite 4 biskvitų arba 24cm, jei norite 3 biskvitų)

Biskvitui:

200 gr. cukraus (galima dėti rudojo)

200 gr. dirbtinio medaus (galima dėti ir tikrą, bandžiau abu variantus, tačiau skonis dėl to nei kiek nesiskyrė)

200 gr. sviesto (galima dėti kepinių margariną, tačiau biskvitas bus dar kietesnis)

3 kiaušinių

2 a. š. kepimo miltelių

apie 400 gr. miltų (dėti po truputį ir stebėti. Tešla turi būti grietinės tirštumo)

2 a. š. meduolių prieskonių mišinio (arba po pusę šakštelio: cinamono, muskato, imbiero, maltų gvazdikėlių, juodujų pipirų)

Šaltos juodos arbatos biskvitų sulaistymui

Kremui:

400 gr. grietinės (30 proc. riebumo)

2 v. š. cukraus pudros (galima dėti cukrų, tačiau pudra greičiau ištirpsta ir iškart jaučiame ar užtenka saldumo)

1 citrinos sultys (ir tos pačios citrinos nutarkuota žievelė)

2 a. š. želatinos

70-90 ml šalto vandens

Papuošimui:

Šaldyti bruknių lapeliai ir bruknės

Paruošimas

  1. Įjungiame orkaitę, jog įkaistų iki 180 laipsnių.
  2. Medų, cukrų, sviestą dedame į puodą ir ant lėtos ugnies ištirpdome pamaišydami, kol visi ingredientai susimaišys. Kai mišinys užveda, išjungiame viryklę ir į masę įmaišome visus prieskonius. Leidžiame jai pastovėti ir atvėsti.
  3. Į atvėsusią masę po vieną mušame kiaušinius kiekvieną gerai išplakdami (tiesiog su šakute ar šluotele).
  4. Atskirame inde sumaišome miltus su kepimo milteliais ir po truputį beriame į skystą mase, gerai išmaišome. Miltus dedame po truputį ir stebime, kada mūsų tešla pats grietinės tirštumo.
  5. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi.  Jei mokate biskvitą supjaustyti į lygias keturias dalis, visą tešlą pilame į  kepimo formą. Jei jums lengviau biskvitą perpjauti per pusę, tuomet pilame pusę tešlos.
  6. Biskvitus pašauname į iki 180 laipsnių įkaitusią orkaitę ir kepame apie 30 minučių. Stebime biskvitą, jei atrodo iškepęs, tikriname mediniu pagaliuku įbedę į biskvito vidurį.
  7. Tuo metu į puodelį dedame želatiną ir užpilame vandenių, jog pribringtų.
  8. Iškepusį biskvitą pilai atvėsiname. Nupjauname iškilusią viršūnėlę, (paliekame ją –  vėliau panaudosie trupiniams) o biskvitą supjaustome į tris arba keturias dalis.
  9. Grietinę dedame į indą. Dedame du šaukštus cukraus pudros.
  10. Citriną gerai išplauname su soda. Nutarkuojame tik geltonąją dalį į grietinę. Pačią citriną išspaudžiame (žiūrėkite, jog nepatektų kauliukų!).
  11. Pribrinkusią želatiną dedame į puodą ir ant silpnos ugnies vis pamaišydami kaitiname kol ištirpsta. Svarbu, jog želatinos masės neužkaitintumėte iki virimo, nes taip ji nebesustingdys. Taip pat patariu naudoti labai smulkią želatiną. Ji ne tik greitai pribrinksta, bet ir dar greičiau išsilydo puode.
  12. Paragaujame grietinės masę ar užtenka saldumo ir rūgštumo, jei visko pakanka, įmaišome želatiną.
  13. Į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą dedame biskvitą, sulaistome jį juoda arbata (gali būti pasaldinta) ir pilame ketvirtadalį kremo. Taip toliau klojame biskvitą, vėl sulaistome ir pilame kremą. Paskutinį biskvitą sulaistome, užpilame kremu ir apibarstome nuo biskvito viršūnės lukusiu biskvitu (sutrupiname ir apibarsryome).
  14. Dedame tortą į šaldytuvą visai nakčiai. O jei yra galimybė, dar geriau, jei jis pastovės bent jau 24 valandas. Iš patirties sakau, jog šis tortas tuo skanesnis, kuo ilgiau stovi. Tai tikras išsigelbėjimas, kai prieš šventę mažai laiko. Šį tortą drąsiai galima pasigaminti ir prieš dvi tris dienas ir laikyti šaldytuve.
  15. Tortą puošiame kaip mums patinka. Mano atveju tai dar vasarą pririnkti bruknių lapeliai (kuriuos laikiau šaldiklyje) ir  šaldytos bruknės.

Pjaustome ir mėgaujamės!

DSC_0080

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s