Kitoks sūrio tortas su vyšniomis ir kerobo milteliais

DSC_0631

Šis sūrio tortas “kitoks”, nes naudojama ne Philapelphia sūrio kremas, o Mascarpone. Ir vis dėlto, nors ne tikrasis, tačiau savo skoniu jam nenusileidžia. Švelnios kreminės konsistencijos, su ne per saldžiu kerobo miltelių pagrindu ir rūgščiomis, tąsiomis (lyg kisielio masėje) vyšniomis.

Kerobo miltelius pasirinkau ne šiaip sau. Visų pirma, tai puiki alternatyva kakavai. Šie milteliai dažnai naudojami vietoj kakavos, nes juose nėra kofeino ir teobromino, kurių yra kavos ir kakavos pupelėse. Be to, šie milteliai yra saldūs, todėl nereikia naudoti papildomo cukraus. Tai puiki sveika alternatyva vaikams, kurie mėgsta kakavą.

Vyšnios ant sūrio torto viršaus yra kažkas… Tobulo! Jos ne per daug rūgščios, o maloniai  tirštoje vyšninėje masėje (jei nepadauginsite želatinos, kaip aš šį kartą).

Ingredientai

(26×20 stačiakampei formai)

Sausainių pagrindui:

1 pakelis paprastų sausainjų “Gaidelis” apie 155gr.

60 gr. lydyto sviesto

2 a. š kerobo miltelių (jei neturite, naudokite nesaldintą kakavą ir šauktą cukraus pudros)

Įdarui:

1 kg mascarpone sūrio

250 gr. grietinės

4 kiaušinių

250-300 gr. cukraus (jei nemėgstate saldžiai, galite dėti dar mažiau, tiesiog ragaukite kremą ir pajusite)

50 gr. miltų

žiupsnelis druskos

Vyšnių viršus:

400 gr. šaldytų vyšnių be kauliukų

50 ml. romo (galima ir nedėti)

50 gr. cukraus

1 a. š. su kaupu bulvių krakmolo

1 a. š. želatinos

Paruošimas

  1. Įjungiame orkaitę, jog įkaistų iki 160 laipsnių.
  2. Sausainius susmulkiname iki miltelių (galima su virtuviniu kombainu arba “senoviniu” būdu –  sudėti į maišelį, tuomet į dar vieną maišelį ir mušant su kočėlu sutraiškyti iki miltų) ir sumaišykite su tirpintu sviestu bei kerobo milteliais.
  3. Mano atveju silikoninės kepimo formos nereikia kloti kepimo popieriumi, tačiau jei naudojate metalinę, išklokite. Iš sausainių suformuojame pagrindą. Tolygiai paskirstome per dugną ir rankomis suspaudžiame.
  4. Įdarui skirtus produktus dedame į vieną indą ir suplakite mikseriu.  Turi gautis vienalytė masė be gabaliukų.
  5. Gautą įdarą pilame ant paruošto sausainių pagrindo ir šauname į orkaitę. Kepame apie 1 h 20 min. Praėjus valandai pradedame stebėti savo sūrio tortą. Jei matote, jog kraštai iškepę, švelnios auksinės spalvos, o pajudinus tortą TIK jo viduriukas dar šiek tiek juda (neturi būti visai skystas, tačiau ne visai standus). Labiau spyruokliuojantis. Ištraukiame ir leidžiame pilnai atvėsti.
  6. Želatiną užpilame vandeniu.
  7. Atitirpusias vyšnias (su visomis sultymis) dedame į puodą, užpilame cukrumi, vienos citrinos sultimis ir ant nedidelės ugnies užverdame. Paragaujame, turi būti skanu, ne pernelyg saldu, su rūgštele.
  8. Jei naudojate romą, iš pradžių dar šaltas vyšnias dedame į indą ir užpilame romu. Kas kažkiek laiko pamaišome, taip jos “marinuojasi” bent jau visą įdaro masės kepimo laikotarpį ir kol tortas atvės (jei turite laiko, galite tai padaryti ir iš vakaro). Tuomet taip pat užpilame cukrumi, vienos citrinos sultimis ir ant nedidelės ugnies užverdame. Paragaujame, turi būti skanu, ne pernelyg saldu, su rūgštele. Jei trūksta skysčio, pilame šiek tiek vandens, tačiau jei nepervirsite, skysčio turėtų užtekti.
  9. Krakmolą išmaišome su vandeniu ir pilame į vyšnių masę. Ji tampa tokia tąsi, tarsi vyšnios tirštame kisieliuje.
  10. Į šią masę dedame jau išbrinkusią želatiną.
  11. Šią masę pilame ant jau atvėsusio sūrio torto.
  12. Galiausiai dedame į šaldytuvą visai nakčiai.

Jau kitą rytą – pjaustome ir mėgaujamės!

DSC_0630DSC_0627

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s