Ananasų ir kokoso keksas “Tropikas” bei šios vasaros knygos

 

Dauguma žmonių skaito žiemą. Kai už lango dideliais kąsniais krenta sniegas ir spaudžia šaltukas. Tuomet susisupus į vilnonį pledą, gurkšnojant ką tik užkaistą arbatą, galima pasinerti į gerą istoriją, nepriekaištaujant sau – juk tokiu oru niekur neišeisi. 

Tačiau mano skaitymo laikas yra vasara. Žinoma, žiemą knygos vilioja ne ką mažiau, tačiau studijų knygos greitai apmalšina apetitą ir gerą pusdienį spoksojus į kompiuterio ekraną, o tuomet kelias valandas varvinus akis prie mokslinės literatūros, jau pati ranka nekyla išsitraukti kokią kitą knygą. O ir besilankydama bibliotekoje kone kasdien, tempdama krepšius, pilnus knygų, tenka vėl ir vėl sau pasižadėti, kad kitą kartą pasiimsiu ką nors iš klasikos. Kitą kartą tikrai!Ieva_Janavičiūtė2

O štai vasarą, kuomet galima atsipalaiduoti nuo studijų, ateina metas, kai mane pačios kojos neša į biblioteką. Naršyti tarp lentynų, traukioti viliojančius viršelius ir pervertus kelis puslapius, vien iš aprašymo ir kelių vidinių puslapių, nuspręsti, ar tai mano šiandienos knyga. Nemeluoju, šiandienos, nes įsijautus į gerą istoriją, negaliu jos paleisti. Turiu knygą perskaityti vienu prisėdimu.

Toks paminirimas į knygą – pats geriausias jausmas. Jis prilygsta tik pojūčiui, kuomet lėktuvas įsibėgėjęs atitrūksta nuo žemės ir tą akimirką supranti – tavęs laukia dar viena nepamirštama kelionė. Viduje kyla jaudulys, akys sužiba noru kuo greičiau visu kūnu ir mintimis pasinerti į naują patirtį. 

Jei man reikėtų rinktis – nauja knyga ar kelionė, negalėčiau atsakyti. Juk knyga tai kaskart nauja kelionė, o pastaroji tarsi nauja paties rašoma knyga. 

1_p_6FssCNxJeNsuHeo0HlsA

Jei šią vasarą dar turite laiko, rekomenduoju paskaityti knygas, kurias aš jau įsirašiau į savo mėgstamiusių sąrašą. 

  1.  Vladimir Nabokov  “Lolita”. Klasika, kurią perskaityti reikėtų kievienam, kurį bent kartą kamavo mintis, ką galvoja priešais sėdintis žmogus? lolitaAr meilė visuomet pateisima mūsų poelgius ir kur baigaisi meilė ir prasideda pamišimas?  O čia įdomi neprofesionali šios knygos recenzija. Mėgstu tokias pasiskaityti ir pamatyti, kaip knygą jaučia ir supranta kiti.
  2. Waris Dirie su Cathleen MillerDykumų gėlė”. Tikra istorija, kuri sukrečia iki širdies gelmių. Jei kartais kyla mintys, kaip aš prastai gyvenu, siūlau perskaityti istorija, apie mūsų laikais gyvenančias moteris, kurios neturi tokios prabangos, kaip mes.
    gele
    Istorija, kuri atveria vartus į kitokį pasaulio suvokimą, kuris yra čia pat, pasiekiamas per kelias valandas skrendant lėktuvu. O
    čia profesionali ir daug atverianti recenzija, jei prieš nuspręsdami ar norite skaityti šią knygą, norėtumėte daugiau sužinoti ir apie pačią autorę.
  3. Margaret AtwoodTarnaitės pasakojimas”. Knyga apie alternatyvią realybę. Kas būtų, jei vieną dieną visos moterų teisės tiesiog būtų atimtos? Kur link mus veda šiandien daromi pasirinkimas ir kas nutiktų, jei teisinė riba vieną dieną apsiverstų aukštyn kojomis.
    pasakojimasssss
    Kas, jei vieną dieną tu kompanijos vadovė, o kitą dieną – tarnaitė, kurios paskirtis – padėti kitoms poroms susilaukti vaikų? Kiek galima paaukoti vardan ateities? Ar geresnė ateitis reiškia geresnią ateitį viesiems? Dar viena puiki recenzija apie knygą – kas perskaitęs dar nori kalbėti, diskutuoti ar pasiginčyti.

Tai kelios knygos, vasaros vakarams. O štai pavartyti ir paganyti akis aš mėgtu ne tik į grožinę ar mokslinę literatūrą, tačiau taip pat į KULINARIJOS knygas. Iš tiesų, dauguma idėjų kyla pamačius, ką gamina kiti. Kai kuriuos receptus taip ir knieti išbandyti. Pavyzdžiui šis ananasų ir kokosų keksas. Aš jį planavau (na bent jau pamačiau ir užsigeidžiau iškepti) gal prieš kokius dvejus metus. Tikrai, prieš dvejus metus. Tačiau vis atidėliojau, kažkas iškildavo aukščiau, tuome šį nreceptą užmiršau, o neseniai įsigijus konservuotų ananasų prisiminiau – turiu kaip tik šiai progai skirtą receptą.

Nepasakysiu, jog šis kepinys mane beproto sužavėjo, tačiau yra gardus. Lengvas, gaivus, neįprastas, kai norisi, ko nors įmantraus, tačiau pernelyg nesisukioti virtuvėje.

Receptas iš žurnalisto, keliautojo, knygų autoriaus Vytaro Radzevičiaus knygos “Pasaulio virtuvė”.ananasas knyga

Aš jį patobulinau, jei taip galima pasakyti, tik aplaisčiusi jį nuo konservuotų ananasų žiedų likusiu sirupu. Keksas drėgnesnis, intensyvesnio skonio.

 

Taigi, 28 cm kekso formai reikės:

425 g. konservuotų ananasų (dar skaniau būtų šviežias ananasas)

115 g. minkšto sviesto ir dar šiek tiek sutepti kepimo formą

175 g. cukraus

žiupsnelis druskos

2 kiašiniai ir plius vienas trynys (suplakti kartu)

225 g. miltų

1 a. š., kepimo miltelių

0,5 a. š. sodos (nugesinti actu ar grietine)

40 g. kokoso drožlių

likusios ananasų skysčio 

kokoso drožlių papuošimui

Paruošimas:

  1. Orkaitę įjungiame, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Kepimo formą ištepame sviestu. Jei naudojate silikoninę – tepti sviestu nereikia.
  2. Ananaso gabalėlius dedame į kombainą ir susmulkiname, bet ne iki vientisos masės. Turi likti gabalėlių.
  3. Suplakame sviestą su cukrumi iki purios masės. Pilame kiaušinius ir kartu suplakame.
  4. Miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, druska ir soda, įsijojame į  skystą masę.  Viską permaišome. Tuomet dedame smulkintus ananasus ir kokoso drožles. Masę dedame į kepimo formą (ji gaunasi pakankamai tiršta).ananasas5
  5. Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes arba kol įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus švarus, t. y. neaplipęs tešla. Atvėsiname ant grotelių ir apvertus dedame į indą, kuriame patieksime. 
  6. Apipilame anansų sultimis, puošiame kokoso drožlėmis. Skanaus kekso ir gero skaitymo!ananasas.2jpgpatobulinta

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s