Naminė duonos gira

Jei mėgstate gaminti, tuomet tikrai turite NORŲ SĄRAŠĄ. Tai toks dalykas, kuriame kaupiate savo mažas svajones, vieną dieną pagaminti vieną ar kitą patiekalą. 

Tačiau neretai, tokie norų sąrašai (na bent jau mano atveju) daugiau kaupiasi, nei pildosi. Ir nieko keisto, juk kasdien matome tiek gardžių patiekalų, gėrimų, desertų ir konservuotų gėrybių, kad sąrašas tik pilnėja, pilnėja, kol mes gaminame vis kitus, dar spėjusius nepatekti į tą amžinybės rato sukūrį, patiekalus.

Mano sąrašas, jei jau kalbėsime paprastai ir neišsiplečiant, vis dar yra toks:

  1. Spurgos su glajumi (turiu receptą, bet nerandu progos)
  2. Eklerai su plikytu kremu (dabar neveikia orkaitė)
  3. Vyniotinis su braškėmis (klasika, bet juk dabar jau nėra šviežių braškių)
  4. Crem brulle.
  5. Obuolių pyragų ciklas (ŠTAI JAM JAU RUOŠIUOSI!)
  6. Sausainiai su riešutų sviestu.
  7. Sausainiai su majonezu (skamba keistai, bet reikia išbandyti)

Ir taip daaaugelis kitų, kuriems visuomet randi pasiteisinimą, kol galiausiai išaušta jų diena, kaip buvo su… NAMINE DUONOS GIRA.

Prisipažinsiu, man nėra skanesnio gėrimo už naminę girą. Tačiau ji kaip reikiant “trenkia” į galvą. Po geros stiklinės jauti, kad reikia ne tik prisėsti, bet ir prigulti. 

Kuo ilgiau ją laikysite šiltai, tuo daugiau bus laipsnių, todėl, jei gaminate pirmą kartą, siūlau šiltai su mielėmis laikyti ne ilgiau kaip 6 valandas.

Giros spalva priklauso nuo duonos. Kuo tamsesnę pasirinksite ir ilgiau pamirkysite, tuo tamsesnė bus gira ir sodresnio duonos skonio. Pirkau duona ir su sėklomis, giros skonis buvo tikrai geras.

Skaičiau, kad vieni duoną paskrudina (sudžiovina) orkaitėje, kiti, kaip aš, džiovina ja tiesiog išdėlioje gabaliukus tokioje vietoje, kur jie netrukdomai gali pagulėti dvi, tris dienas.

Duona perku nukainuotą, tą pačią dieną kiekvieną riekele išdėlioju ant laikraščio ir laikau sausai apie dvi, tris dienas, vieną kartą apvertus. Kai duona išdžiūna- galima gaminti girą. 

Jei duoną nusprendėte džiovinti orkaitėje, darykite tai maždaug valandą 190 laipsnių orkaitėje.

Vieni razinas deda, kiti ne. Aš jų visuomet įmetu saują, man taip gira skanesnė, nors skaičiau atsiliepimų, kad tai skonio nepakeičia.

Pagamintą girą šaldytuve galima šaltai laikyti iki dviejų savaičių, bet būkite tikri, kad kasdien laipsnių vis daugėja. Tad atsargiai!

Beje, aš sugaištu pagaminimui tris dienas. Tiksliau, gerti galima tik trečią dieną. Kodėl taip  yra? Duoną užpilu iš vakaro. Ryte perkošiu ir sumaišau su mielėmis. Tuomet laikau iki vakaro ir supilusi į tarą laikau ją šaldytuve per nakt. Taip ir gaunasi, kad geriama tik trečią gaminimo dieną. Tikiu, kad Jūs sugalvosite, kaip pasigaminti greičiau, tačiau man patinka šis ruošimo procesas būtent toks, koks yra.

Ingredientai:

5 litrai verdančio vandens

kepanas duonos (bent 500 gr. tačiau galima dėti ir daugiau, iki 800 gr.- bus sodresnis skonis)

30 gr. šviežių mielių

400 gr. cukraus

didelė sauja razinų

Paruošimas

  1. Duoną išdžioviname. Dedame į indą (aš dedu į kibirą) ir užpilame 5 litrais verdančio vandens. Uždengiame indą (aš uždengiu marle) ir paliekame pastovėti nuo 9 iki 12 valandų.
  2. Perkošiame su marle, kad neliktų gabaliukų. Duoną išmetame. 
  3. Mieles sutriname su cukrumi, dedame į vandenį, kuriame mirko duona, gerai permaišome. Suberiame razinas.
  4. Paliekame uždengta marle šiltai nuo 6 iki 9 valandų.
  5. Tuomet nugrėbiame susidariusias putas. Išpilstome į norimą tarą ir dedame šaltai, geriausia į šaldytuvą.
  6. Suvartoti per dvi savaites. Tačiau turėkite omenyje – kuo ilgioau gira stovi, tuo daugiau joje laipsnių. Skanaus!39143022_2268983679996888_3918996819664699392_n

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s