Mielinės bandelės iš šaldytuve kildintos tešlos

Prisipažinkite, orai atšalo ir iškart atkrito noras kimšti ledus. Nesakau, kad nebesinori šaldumynų, tik manau, kad dabar kur kas labiau vilioja šilti kepiniai kaip obuolių pyragas arba… Cinamoninės bandelės. Ah, na kas gali labiau pranašauti rudenį, nei iš virtuvės sklindantis mielinių bandelių su cinamonu kvapas?

 O dar tas jaumas, kai atplėši dar šiltą lipnią bandelę ir užsigeri pienu. Nepostringausi, kas tai per jausmas, nes kiekvienas turime vietą širdyje, kuri skirta šioms bandelėms. Ir netikiu tais, kurie sako, kad nemėgsta cinamono, todėl nevalgytų šių bandelių – tikiu, jog tiesiog dar neragavoti jų paruoštų su šaldytuve kildinta mieline tešla.

Dar šiek tiek papasakosiu apie šią tešlą. Šiaip, su mielėmis man draugauti nesisekė. Maniau, jog tai tiesiog ne man – paruošti gerą mielinę tešlą. Ir vieną dieną atradau receptą, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodė nesamoningas. Mielinę tešlą dėti į šaldytuvą?? Juk tai mažų mažiausiai kvaila. Juk močiutė visad ją laikydavo šiltai, uždengdavo lininių rankšluosčiu ir kelias valandas stebėdavome kaip ji kyla virš garų puodo, o žiemą – prie čiuguninio radioatoriaus.

O dabar į šaldytuvą… Kvailystė! Bet smalsumas sugalėjo. Ir nors maniau, kad man bus kaip tam kalakutui, tačiau štai – GERIAUSIOS MIELINĖS TEŠLOS RECEPTAS.

O visas jos gerumas tas, kad gali tešlą užsimaišyti iš vakaro, o kotą dieną greitai iškepti šviežių bandelių. 

Svarbu nepamiršti kelių taisyklių, kuriuos svarbios diebant su meilėmis:

  1. Visada pirkite šviežas mieles. Nepatingėkite ir nueikite į parduotuvę tą dieną, kai gaminsite.
  2. Mieles gerai sutrinkite su cukrimi ir leiskite joms šiek tiek užputoti.
  3. Ant mielių pilkite tik šiltą, tačiau jokiais būdais ne karštą pieną, nes tešla nepakils.
  4. Indą, kuriame kils tešla, aptepkite trupučiu aliejaus, taip lengvai išimsite tešlą.

Štai ir viskas, jūs pasiruošę pagaminti gardžiausių kada iki šiol ragautų bandelių. Galite daryti klasikines plėšomas lipnias su cinamonu arba atskiras su džemu ar varške. Ši tešla tinka ir  bandelėms su dešrele ar lašinukais. Laisvė skoniams!

Ingredientai:

2 kiaušiniai
400 ml pieno
60 g šviežių mielių
5 v. šaukštelis cukraus
1 a. šaukštelis druskos
6 v. šaukštai aliejaus
800 g – 900 g miltų (dėkite, minkykite ir stebėkite konsistenciją)

Įdarui:

kelių v. š. cinamono

50-70 g. tirpinto sviesto

6 v. š. cukraus

kiaušinis aptepimui

Paruošimas:

  1. Dubenyje mikseriu išplakame  kiaušinius ir druską.
  2. Kitame inde sutrina miele su cukrumi, leidžiame suputoti. Tuomet pilame šiltą pieną, aliejų ir gerai išplakame. Sumaišome abi mases ir perplakame.
  3. Miltus po truputį  beriame  į tešlą, plakdami tešlos maišymui skirtais antgaliais. Beriame tol, kol eina maišyti mikseriu. Kai mikseris jau nebegali padėti, beriame likusius ir minkome rankomis.
  4. Tešla lipnoka, neišsigąskite. Kai lieka apie 100 g. miltų, beriame ant stalo, verčiame tešlą ir baigiame minkyti.
  5. Suformuojame rutulį ir dedame į stiklinį dubenį, pateptą aliejumi. Uždengiame lininiu rankšluosčiu ir dedame į šaldytuvą. Tešla pakyla maždaug per valandą, ar pusantros, tačiau galite palikti per naktį ir kitą dieną kepti bandeles.
  6. Pakilus tešlai, pusę dedame ant miltuoto stalo ir kočiojame stačiakampį, maždaug pusės cm storio. Aptepame jį tirpintu sviestu, apibarstome cinamonu ir cukrumi. Suvyniojame į ritinį. Supjaustome bandelėmis ir dedame į kepimo formą išklotą kepimo popieriumi (jei silikominė – nereikia). Prieš tai ją reikia sutepti sviestu ir apbarstyti cinamonu bei cukrumi. Kuo daugiau, tuo skaniau. 
  7. Bandelių viršų aptepame kiaušinio plakiniubei taip pat apiberiame cukraus ir cinamono mišiniu.
  8. Šauname į iki 180 laipsnių įkaitusią orkaitę ir kepame apie 30 minučių.
  9. Valgome dar šiek tiek šiltas su pienu!39109151_600592010342258_1599088144743923712_n
  10. P.s. galima daryti bandeles ir su kitais įdarais, pavyzdžiui kaip uogienė ar džemas. Išpjauname stačiakampį ir vienoje pusėje dedame džemo, o kitoje įpjauname į keturias dalis. Jas dedame ant džemo pusės. Kepame apie 20 minučių.39229091_1013854685443273_8769861496562778112_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s