Naminiai koldūnai

Koldūnus mes visuomet lipdydavome su močiute. Kartais juos gamindavome net pusryčiams, tačiau, žinoma, tai būdavo tik savaitgaliais. Mes įsitaisydavome virtuvėje, pasiruošdavome tarybines stiklines, kuriomis aš išspausdavau tešlos blynelį, o močiutė paruošusi įdarą jį dėdavo ant viršaus. Tuomet aš savo smulkiais pirštukais, tikrai nei kokybiškai, nei dailiai susukdavau koldūną. Man jis visuomet išeidavo kur kas prastesnis nei močiutės, tačiau išvirus į lėkštę dėdavausi būtent savuosius.

Močiutė niekada nepasakydavo, kad jie negražūs ar pratai susukti. Ji niekuomet neskubindavo, nors prisipažinsiu, būdavo ir tokių koldūnų, kuriuos padarydavau vos ne kibino dydžio ir sukdavau kone pusvalandį.

Taip mes dviese su močiute sukdavomės virtuvėje, o vėliau tais itin dailiais ir mano “meniškai” nulipdytais koldūnais maitindavome tėtį ir dėdę.

Dabar tokius koldūnus aš lipdau sau savo vyru. Mėgstame jų prisisukti, o vėliau skanauti net dvi dienas iš eilės. Vis planuojame prisišaldyti, tačiau jie taip greitai išgaruoja, kad vis lieka tiesiog planuose.

Tešlos receptą radau interneto platybėse, buvo daugelio išgirtas, o štai mėsos įdaras toks, kokį pasigamindavome su močiute.

Ingredientai

3 stiklinės miltų

5 v. š. aliejaus

1 stiklinė verdančio vandens

žiupsnelis druskos

Įdarui:

apie 500 gr. faršo (kiauliena arba kiaulė/jautis)

didelis svogūnas

1 skiltelė česnako

pusė sultinio kubelio

Paruošimas

  1. Pasimarinuojame faršą. Apkepame smulkiai supjaustytą svogūną, beriame druskos ir pipirų. Beriame į faršą.
  2. Sultinio kubelį užpilame apie 40ml verdančio vandens ir gerai permaišome. Supilame į faršą.
  3. Faršo masę labai gerai permaišome, dedame skiltelę smulkinto česnako ir paliekame pastovėti.
  4. Miltus beriame į indą, dedame druskos, pilame aliejų. Užpilame verdantį vandenį ir gerai su šaukštu intensyviai maišome. Kai jau nebesigauna maišyti, minkome rankomis. Gaunasi minkšta, elastinga tešla.
  5. Tešla iškočiojame, išspaudžiame apskritimus arba naudojame specialią formą. Dedame faršo ir užspaudžiame. 39118137_2213607905535451_6330549917609623552_n
  6. Pasūdytame vandenyje virti tol, kol gražiai iškils į viršų. Skanaus!39129972_2135779870035639_7546447819008114688_n
  7. Galima koldūnus užsišaldyti. Sudėkite ant lėkštės, kad nesiliestų ir dėkite į šaldiklį. Kai apšals ir sukietės – sudėkite į maišelį. 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s